Tuesday, October 6, 2015

Bokrecension: 'Huvudrätt: mental träning för alla' (2015) baserad på Lars-Eric Uneståhl's mentala träning


A Book Review in Swedish Based on the Work of Mental Training Expert Lars-Eric Uneståhl, Ph.D.


The following text is a review in Swedish about the book "Huvudrätt: mental träning för alla" (Main Course: Mental Training for Everyone). The book is based on the teachings of one of the world's foremost expert on mental training, Lars-Eric Uneståhl, Ph.D. You can read about Uneståhl's work here, and find out more about the courses in English he has to offer, for example the extensive distance UMT-course (Unestahl Mental Training).


Bokrecension av 'Huvudrätt: mental träning för alla' (2015)


Vad jag håller i min hand vill jag sammanfatta som Lars-Eric Uneståhls, fil. dr i psykologi och grundare av Skandinaviska Ledarhögskolan samt pionjär inom mental träning, PUMT-kurs (Personlig Utveckling genom Mental Träning) i mini- och bokformat, som löper under 150 dagar. "Huvudrätt: mental träning för alla" (2015) ger dig möjlighet att snabbt och okomplicerat komma igång och träna mentalt.


Till sin hjälp har Uneståhl längdskidåkaren och världsmästaren Johan Olsson, den erfarne mentala tränaren och coachen Stig Wiklund samt författaren Sara Olsson som tidigare har arbetat med böckerna "Våga välja eget spår" (2013) och "Vägen tillbaka: må bra, prestera bra!" (2013).


För vem passar 'Huvudrätt'


Denna bok passar en bred kategori av människor, vare sig du är:


  • föräldern som önskar redskap vilka kan ge återhämtning, lugn, harmoni, och förbättrade relationer
  • företagaren, chefen, den anställde som önskar höja den egna prestationen, sätta upp och nå specifika mål, möjliggöra ett mer kreativt och dynamiskt arbetsklimat, skapa en bättre gruppkänsla samt friskare personal och kollegor
  • idrottsutövaren, författaren, musikern som önskar att uppleva det kreativa flödet oftare och lättare, s.k. flow, där tid och rum står stilla och den egna prestationen bara händer
  • för dig som söker lindring till följd av tinnitus, sömnlöshet, kronisk värk och sjukdom
  • för dig som är utbränd eller upplever sig vara på väg dit
  • eller för dig som enbart är nyfiken på mental träning och personlig utveckling och önskar upprätthålla något av ett mentalt friskvårdsprogram

Ovanstående lista kan givetvis utökas med ett flertal kategorier, men den visar på att boken lämpar sig väl för en bred målgrupp, för vem mår inte bra av att må bra mentalt?


Din egen vardagliga mentor


Att närvara vid och deltaga i diverse föreläsningar och workshops är vanligt förekommande idag. Dock händer det ofta att den initiala entusiasm som följer efter att ha lyssnat på en inspirerande och upplyftande föreläsning avtar efter några dagar, och sakteliga återgår man till gamla invanda vane- och tankemönster. Personlig utveckling kräver tid och övning och här utgör "Huvudrätt" ett utomordentligt komplement. Där kanske föreläsningar ger en "tillfällig smärtlindring" kan boken ta egenskapen som din egen vardagliga och närvarande mentor där du bjuds in att ställa personliga frågor som går på djupet och skapar varaktig förändring.


Även barnen får vara med


I boken finns en rad övningar specifikt utformade för barn, som hjälper till att bygga självtillit och självförtroende hos barnet, samt kan hjälpa till att skapa och utveckla en djupare relation mellan dig som förälder och ditt barn.


Självhypnos och det mentala rummet


Något du kommer att lära dig under kursens gång är självhypnos. Genom vetenskapliga studier har Lars-Eric Uneståhl kunnat påvisa att självhypnos och hypnos via en utomstående hypnotisör (heterohypnos) är lika verksamt, och att hypnosdjupet efter ett par månaders mental träning var detsamma som vid heterohypnos.


Som ett led i detta kommer du i boken kunna läsa om och skapa ditt eget mentala rum. Väl där kommer du att befinna dig i ett självhypnotiskt tillstånd där hjärnan blir mer balanserad och bättre mottaglig för suggestioner och föreställningar.


Här kan du exempelvis:


  • få återhämtning
  • programmera dina mål och framtidsvisioner
  • ändra på fysiska och mentala tillstånd
  • hantera och bearbeta stress, ångest och fobier
  • lindra värk
  • utveckla din kreativa sida

Tillhörande ljudfiler


Till vissa av bokens övningar ingår diverse ljudfiler så att du mer passivt och effektivt kan ta till dig den specifika övningen. I dessa ger Lars-Eric dig en rad suggestioner till tonerna av avslappningsmusik.


Vad krävs av dig


Att systematiskt arbeta igenom boken kräver av dig mellan 3-15 min varje dag. Dock är boken upplagd så att du utan problem kan bläddra igenom den och påbörja valfri övning omedelbart då det finns gott om fristående övningar.


Boken tryckt i smidigt format


För närvarande finns inte "Huvudrätt" som pocket men den inbundna varianten är tryckt i ett smidigt format vilket gör den lätt att ta med i väskan.


Var kan jag köpa boken


Följande aktörer tillhandahåller "Huvudrätt: mental träning för alla":



Vidare material


Som avslutning vill jag passa på att rekommendera Lars-Eric Uneståhls ljudprogram "Divine: det gyllene rummet" samt "Må bra med mental träning", vilka snabbt ger dig värdefulla tekniker. Jag har de flesta av Uneståhls ljudprogram vilka alla håller en hög kvalité, men dessa två är oerhört smidiga att komma igång med. Ett flertal aktörer tillhandahåller programmen, inklusive större bibliotek.


På en del av Uneståhls ljudprogram används avslappningsmusik gjord av Kasa-Lord, som är komponerat enligt det gyllene snittet vilket ökar lugn och avslappning. Du finner Kasa-Lords musik här eller via Spotify. Kasa-Lord ger också ut musik under sitt riktiga namn Tommy Kaså och då finner du honom här på Spotify, där du kan lyssna på en av mina favoriter, "Fagertärn" (2007).

Subscribe to All Good Found

Get daily updates by either follow our RSS feed or through email subscription, or sign up for our weekly newsletter that contains some of the best posts during the week.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...